הברוקולי (Brassica oleracea Italica) הוא זן של כרוב הבר.
הברוקולי בעל ערך תזונתי גבוה ועם זאת, דל קלוריות. כוס אחת מכילה יותר מ 200% של הצריכה היומית המומלצת של ויטמין C, כ-90 מיליגרם למאה גרם. להשוואה, בתפוזים יש 50 מ"ג ל-100 גרם, בתרד 30, בעגבניות 10, ובתפוחים 6 .
בנוסף, ברוקולי מכיל מרכיבי מזון חיוניים אחרים, כמו סידן, חומצה פולית, סיבים תזונתיים,מנגן, חומצת האמינו טריפטופן, אשלגן, וויטמין B6.
החלק הנאכל בברוקולי (כמו גם הכרובית) הינו התפרחת וזאת להבדיל מגידולי עלים כמו חסה וכרוב.
עונת הגידול הטבעית של הכרוביים היא החורף. קיים הבדל מובהק בזמן מחזור הגידול בין חורף לקיץ. בזמן שבשתילות חורף משך הגידול יכול להגיע ל- 90-120 ימים, הרי שבקיץ משך הגידול יורד ל – 60-80 ימים בלבד.
בתנאי יום ארוך וטמפרטורות גבוהות איכות היבול יורדת ויש נטייה חזקה להפרגה (יצירת עמוד תפרחת לפני שהצמח מגיע לבגרות מלאה ולמלוא גודלו).
גידול ברוקולי נעשה בשדה או בבית צמיחה וממשק ההדשיה משתנה בהתאם.

גידול בשדה

מבצעים בדיקת קרקע לתכולת יסודות הזנה לעומק עד 30 ס"מ, ומשלימים מחסורים באשלגן וזרחן במהלך של הצנעת הדשן בערוגות (דישון יסוד) ואת החנקן בהדשיה במשך הגידול.

הערכים הנדרשים:

זרחן P בשיטת אולסן –
מ 30 מ"ג/ק"ג לקרקע כבדה ועד ל 45 מ"ג/ק"ג לקרקע קלה.

אשלגן K במיצוי ב CaCl2 –
מ 120מ"ג/ק"ג לקרקע כבדה ועד ל 170 מ"ג/ק"ג לקרקע קלה.
השלמה בזרחן יש לבצע ב 2.8 ק"ג/דונם "מ.א.פ – גת". (מונו אמוניום פוספאט) עבור כל ppm (מ"ג/ק"ג ) חסר.
השלמה באשלגן יש לבצע ב 30 ק"ג/דונם אשלגן כלורי במחסור בינוני ו 50 ק"ג לדונם במחסור גבוה.
את ההשלמה מבצעים בהצנעה בפס של דשן "גרנובלנד" המשלב את שני יסודות ההזנה בנוסחה מותאמת לכל שדה על פי תוצאות בדיקות הקרקע והשלמת המחסורים הנדרשת.

כמו כן מקובל להכין את השדה עם 5 קוב/דונם קומפוסט.

העמסת וישום בפס של 'גרנובלנד' בשדה:

את הדישון החנקני יש לבצע לפי 480 סמ"ק/לדונם/ליום ב"אוראן בלו 32%" משלב קליטת השתילים ועד להגיעם ל 20 ס"מ גובה ולאחר מכן מכפילים את המנה ל 960 סמ"ק/לדונם/ליום ב"אוראן בלו 32%" עד לקטיף.
השימוש ב"אוראן בלו 32%" המכיל משמר חנקן, מהווה יתרון באי שטיפה של החנקן לעומק, שיפור בקליטת מיקרו אלמנטים והימנעות ממצבי עקת חנקן כאשר יש עודפי מים בשדה בחורף.

גידול בבית צמיחה במצעים שונים

מבצעים הדשיה לכל אורך הגידול בדשן מורכב המכיל את כל יסודות ההזנה הנחוצים לגידול, חנקן, זרחן ואשלגן. אין צורך בדישון יסוד טרום שתילה.
יש להתחיל את ההדשיה בדשן מורכב ביחס 2:1:2 ב"עילית דלת כלור" או "שפיר" 7-3-7 עם תוסף "ביוהומיגת", במינון של 1,200 סמ"ק לדונם ליום ולעלות בהדרגה, בהתאם להתפתחות הגידול, עד למינון שלא יעלה על 4,800 סמ"ק לדונם ליום.
עם התפתחות התפרחת יש לעבור לדשן ביחס 1:0:3 "עילית דלת כלור" או "שפיר" 4-0-12 עם תוסף "ביוהומיגת", במינון 4,500 סמ"ק לדונם ליום וזאת עד שבועיים לפני קטיף.
ה "ביוהומיגת" – משפר קליטה של חנקן, זרחן ואשלגן, מעלה את זמינותם של המיקרו אלמנטים,
תורם לשיפור מבנה הקרקע ומאיץ את התפתחות מערכת השורשים.

בנוסף להקפדה על הדישון חשוב להקפיד לא לחרוג בהשקיה. השקיה מופרזת עשויה לגרום לצימוח וגטטיבי מופרז ולפחיתה באיכות. את ממשק ההשקיה הן בשדה והן בבית הצמיחה ניתן לנטר בעזרת מערכת לבקרת השקיה – טנסיומטרים משדרים מבית מוטס המשווקת על ידי דשן-גת ובליווי אגרונומי של צוות האגרונומים שלנו.

צוות האגרונומים של דשן-גת עומד לרשותך לתיכנון וביצוע דישון מיטבי.

שחר תבור
אגרונום
054-4361149
shachar@deshengat.co.il

מקורות:

  1. כרוב כרובית וברוקולי, שירות ההדרכה והמקצוע, גדי צפריר, יולי 2012.
  2. Fertilizer Application and Irrigation Management of Broccoli Production and Fertilizer Use Efficiency
    J Letey, WM Jarrell, N Valoras… – Agronomy Journal, 1983 – dl.sciencesocieties.org
  3. ויקיפדיה – ברוקולי
    https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%91%D7%A8%D7%95%D7%A7%D7%95%D7%9C%D7%99

נגישות

  • גודל פונטים

מקרא נגישות

לתאימות מלאה יש להשתמש בדפדפנים כרום ופיירפוקס
למעבר בין אלמנטים בדף לחץ על מקש ה - Tab, לחזרה אחורה לחץ על צרוף המקשים - Shift + Tab

בכלי נגישות זה ניתן לבצע מספר דברים

  • - להחליף צבעוניות של האתר במחלקת הצבעוניות
  • - להגדיל ולהקטין פונטים ללא שבירות עיצוביות
  • - להדגיש כותרות ולינקים בקו מתאר תחתון
  • - ניתן גם לעבוד מקלדת בלבד ולגלוש באתר
  • - ניתן להפעיל מסמך ללא עיצוב כלל
  • - ניתן לאפס הכול לברירת המחדל

ניתן להגיע למקומות עיקריים בקלות ע"י צירופי המקשים הנ"ל

  • ESC מאפס את האינדקס של המסמך ומציב אותו בתפריט ניווט מהיר
  • ALT + i – כיבוי והדלקת מידע זה
  • ALT + m – מעבר מהיר לתפריט הנגישות
  • ALT + s – מעבר לתפריט ניווט מהיר
  • ALT + 1 – חזרה לדף הבית
  • ALT + 2 – מעבר לתפריט הראשי
  • ALT + 3 – מעבר לתוכן המרכזי בעמוד
  • ALT + 4 – מעבר לחיפוש כללי
  • ALT + 5 – מעבר לדף יצירת קשר

במידה ועוברים בין דפים באתר המידע לגבי הבחירות שביצענו נשמר וממשיך עם הגולש אל הדף הבא