ענף הוורדים בארץ היה ממובילי פרחי היצוא בשנות ה-90, כ-2600 דונם ורדים שהיוו מקור האספקה העיקרי בחורף לאירופה. בתחילת שנות האלפיים הענף עבר משבר קשה, היצוא פסק ונותרו כ- 350 דונם ורדים המשווקים לשוק המקומי. מגדלי הוורדים בארץ ובמערב אירופה גידלו ורדים באיכות גבוהה ובטכנולוגיות המתקדמות ביותר שעלותם גבוהה, אך קרסו כאשר לא הצליחו להתמודד מול יצרני הוורדים במדינות אפריקה ומרכז אמריקה בהם עלויות הגידול נמוכות.
פרח הורד מוביל במסחר העולמי בפרחי קטיף והביקוש במגמת עליה, הביקוש גם לסוג ואיכות הפרחים עולה, העדפה היא לורדים עם פקע גדול המייקר את עלויות הובלת הוורדים לאירופה. החל משנות האלפיים צמצום ענף הוורדים בארץ גרר אחריו ירידה במחקרים ובפיתוח וחידוש מגוון זני הוורדים הקיים. בשנים האחרונות, מסתמנת מגמת עליה בביקוש בשוק המקומי ודרישה לורדים איכותיים עם פקע גדול. בעקבות כך נערכו בשנים האחרונות בדרום הארץ תצפיות לזנים חדשים ומגדלי הוורדים עברו לגדל מגוון זנים (עלון ענף הפרחים 17, 19, 22, מבחני זני ורדים חדשים משק "פרחי אפרת"- מנוחה).

צמח הורד

הורד מקורו בחצי הכדור הצפוני. הורד (Rosa) הינו שיח רב-שנתי ממשפחת הוורדיים (Rosaceae). סוג זה כולל מעל 100 מינים ואלפי הכלאות של זנים תרבותיים. את המינים השונים מחלקים לקבוצות לפי אפיון:
"כלאי תה" – גבעול ארוך 70-90 ס"מ, פקע פריחה גדול יחסית, יבול נמוך יחסי כ-100 אלף פרחים לדונם.
"סוויטהרט" – גבעול באורך בינוני -60 40 ס"מ, ופקע פריחה בגודל בינוני, יבול גבוה כ-200-300 אלף פרחים לדונם.
"ורדי ביניים" – גבעול באורך בינוני גם לזנים בקבוצה זו פקע גדול, יבול גבוה יחסית הדומה לזה בקבוצת ה"סוויטהרט".
"זני ספרי" – קבוצה קטנה במסחר פרחי קטיף, הוורדים משווקים כתפרחת בעלת מספר פקעי פריחה לגבעול.

הנחיות לדישון

  1. במצעים מנותקים ניתן להשתמש בתמיסות דשן ללא כלור וללא אוריאה, דשן "שפיר", "שפיר חנקתי" (אור), "שפיר גפרתי", עם תוספת מיקרוגת 3% (בקיץ) ו- 6% (בחורף).
    במצע חדש בשלב ההקלטה והתבססות – תמיסות דשן מורכב ביחס N:P2O5:K20 של 1:2:1, 1:3:1, 1:1:1 בהתאמה. הרכב וכמות הדשן יקבעו בהתאם לסוג המצע ואיכות המים.
    במצע ותיק ובשלב הצימוח עד חנטה – תמיסות דשן מורכב ביחס N:P2O5:K20 של 2:1:2, 2:1:3, 1:1:1 בהתאמה. הרכב וכמות הדשן יקבעו בהתאם לסוג המצע ואיכות המים.
    בשלב החנטה עד קטיף – תמיסות דשן מורכב ביחס N:P2O5:K20 של 2:1:3, 3:1:3, 2:1:1 בהתאמה, הרכב וכמות הדשן יקבעו בהתאם לסוג המצע ואיכות המים.
  2. במצעים עם כושר בופר נמוך בהם יש חשש לירידת pH, הדשייה ב"שפיר חנקתי" (אור).
  3. בגידולים בהם יש צורך pH נמוך, הדשייה ב"שפיר גפרתי" (ריכוז אמון גבוה יותר).
  4. בחלקות המושקות במים מותפלים בקרקעות קלות או מצעים מנותקים, ניתן להשלים את מחסורי הסידן והמגניון בתמיסת "דשן ימית בופר" המכילה סידן ומגניון, במקביל להדשיה ב"דשן שפיר" להזנה של חנקן, זרחן, אשלגן ומיקרואלמנטים לגידול, או לחילופין בתמיסה מורכבת "דשן אור" המכילה גם סידן ומגניון.
  5. בחממות ורדים בהם יש מתקני מיחזור מים עם בקרת ריכוז יסודות ההזנה המקרו והמיקרו, ניתן להשלים חוסרים בתמיסות "מיקרוגת", "אבץ- גת", "מנגן גת" "פרוגת" וכן בתמיסות חנקת סידן או חנקת מגנזיום בהתאם לנדרש. (מערכות מיחזור מים בחממות ורדים – משרד החקלאות מחוז העמקים 2007).
  6. בחלקות ורדים על קרקע חולית ניתן לדשן ב"שפיר אדום – בלו" עם תוספת מעכב פרוק אמון.

המלצות כלליות לדישון ורדים


ימים משתילה*   שלבי הגידול   הרכב דשן "שפיר" מומלץ**   ריכוז חנקן צרוף במי השקיה (ח"מ)   חנקן צרוף מקסימלי (גרם/יום/דונם)
0-30   הקלטה התבססות   5-3-8, 7-3-7   80-100   200
31-70   צימוח עד פריחה   5-3-8, 7-3-7   100-120   300
71-120   פריחה וקטיף   5-3-8, 7-3-7   150-170   450
-121   גמר קטיף - צימוח   5-3-8, 7-3-7   120-140   300

* משך שלבי הגידול עשויים להשתנות בהתאם לזנים ובהתאם לתנאי האקלים.
** הרכב הדשן בהתאם למצע הגידול.

להתאמת הדשן הנכון לגידול הפרח בכל שלב ושלב, בדשן גת צוות האגרונומים מיומן ומקצועי להכנת תכניות דישון יעילות וחסכניות.

ירון יוטל
אגרונום ראשי
054-4361155
yaron@deshengat.co.il

נגישות

  • גודל פונטים

מקרא נגישות

לתאימות מלאה יש להשתמש בדפדפנים כרום ופיירפוקס
למעבר בין אלמנטים בדף לחץ על מקש ה - Tab, לחזרה אחורה לחץ על צרוף המקשים - Shift + Tab

בכלי נגישות זה ניתן לבצע מספר דברים

  • - להחליף צבעוניות של האתר במחלקת הצבעוניות
  • - להגדיל ולהקטין פונטים ללא שבירות עיצוביות
  • - להדגיש כותרות ולינקים בקו מתאר תחתון
  • - ניתן גם לעבוד מקלדת בלבד ולגלוש באתר
  • - ניתן להפעיל מסמך ללא עיצוב כלל
  • - ניתן לאפס הכול לברירת המחדל

ניתן להגיע למקומות עיקריים בקלות ע"י צירופי המקשים הנ"ל

  • ESC מאפס את האינדקס של המסמך ומציב אותו בתפריט ניווט מהיר
  • ALT + i – כיבוי והדלקת מידע זה
  • ALT + m – מעבר מהיר לתפריט הנגישות
  • ALT + s – מעבר לתפריט ניווט מהיר
  • ALT + 1 – חזרה לדף הבית
  • ALT + 2 – מעבר לתפריט הראשי
  • ALT + 3 – מעבר לתוכן המרכזי בעמוד
  • ALT + 4 – מעבר לחיפוש כללי
  • ALT + 5 – מעבר לדף יצירת קשר

במידה ועוברים בין דפים באתר המידע לגבי הבחירות שביצענו נשמר וממשיך עם הגולש אל הדף הבא