הדובדבן הוא עץ נשיר הזקוק לכ- 1000 שעות קור בכדי לשאת פרי ולכן מגודל באזורי ההר הגבוה- הגליל הגולן והרי יהודה.
בישראל מגדלים רק זן אחד של דובדבן, "כיוס", המבשיל בדרך כלל במחצית הראשונה של יוני, וזנים אחדים של גודגדן. הראשון להבשלה הוא בורלא, מהמחצית הראשונה של מאי. אחריו מבשילים הזנים צ'ינוק, בינג ורנייה. רנייה הוא היחיד שפריו צהבהב-ורוד, ואילו צבע הפירות של הזנים האחרים מאדום עד כמעט שחור.
פרי הדובדבן מבשיל מוקדם יחסית בעונה ולכן חשיבות רבה לדשן אותו עם הלבלוב הראשון.
הדישון יתבצע עד כשבועיים מתחילת קטיף ואת שאר מנת הדישון נשלים לאחר הקטיף.

אבחון היסודות הנדרשים להזנת הדובדבן יתבצע באמצעות בדיקות עלים. ביצוע דגום העלים בתקופה של שבועיים לפני קטיף עד לשבועיים לאחר קטיף. את תוצאות בדיקות תכולת יסודות ההזנה בעלים בוחנים לפי טבלת ערכי ההזנה הרצויים:
חנקן: הערך הנמוך הוא 2.4% וערך גבוה הוא מעל 3%.
זרחן: הערך הנמוך הוא 0.16% וערך גבוה הוא מעל 0.23%
אשלגן: הערך הנמוך הוא 1.4% וערך גבוה הוא מעל 2%.

הדובדבן גם רגיש למחסורי מיקרואלמנטים, בייחוד לברזל ולכן מומלץ מאוד בדישון ראשוני לדשן באמון אביבי, תמיסת דשן חנקני בתוספת פרוגת (תמיסת כילאט ברזל איכותי).
במטעים המושקים במים מותפלים יש להתחשב גם במחסורי הסידן והמגנזיום, מומלץ להשלים את המחסורים בתמיסת ימית המכילה סידן ומגניון ביחס הנדרש.
בנוסף, שילוב של התוסף ביו-הומיגת בדשן לאורך כל עונת הדישון תורם לבריאות המטע ולשיפור איכות הפרי.
בדובדבן ישנה חשיבות גדולה להשקיה נכונה. העץ צורך מים בכמות יחסית גבוהה. שימוש בטנסיומטרים עוזר מאוד בהחלטה מתי להתחיל להשקות באביב (בגלל נושא ההבשלה המוקדמת) ובמשך העונה- קביעת הכמות הנדרשת להשקיה נכונה.
גשם על הפרי יכול לגרום לנזקים של התפוצצויות הפרי ואובדן יבול.
מאחר וכמויות המים גדולות בהשקיה, מומלץ להוסיף לדשן המכיל חנקן את התוסף "בלו", המעכב בקרקע את פרוק האמון המוסף, ובכך נמנעת שטיפת חנקן אל מתחת לאזור בית השורשים.
כמו כן – קליטת האמון בשורשים יוצרת סביבה חומצית המאפשרת קליטת מיקרואלמנטים וזרחן בצורה אופטימאלית.

למידע נוסף ותוכניות דישון המותאמות למטע שלך, רצוי לפנות לאגרונום דשן גת באזורך.

מיכל כנות
אגרונומית
054-4361156
michal@deshengat.co.il