יחסי אמון חנקה במצעים מנותקים
הגידול במצעים מנותקים נחשב לשיטת גידול מתקדמת ביותר. הסיבה העיקרית לכך היא שבעוד שבגידול בקרקע היכולת להשפיע על הגידול בחלק התת קרקעי היא מוגבלת, הרי שבגידול במצע מנותק (ובכלל זה הידרופוניקה) ניתן למקסם את השליטה הן החלק העל קרקעי של הגידול, הנצר, והן על מערכת השורשים של הגידול.
השליטה על תנאי הגידול של החלק התת קרקעי של הגידול מושגת באמצעות שמירה על הרכב חומרי ההזנה בתמיסת מצע הגידול , שמירה על סביבת שורשים נקייה ממלחים ושמירה על pH האופטימלי לגידול.
את השליטה על הpH המתאים ניתן לבצע באמצעות החמצה מבוקרת ע"י הוספת חומצה, אולם חשוב לזכור שגם להרכב יוני החנקן יש משמעות בהיבט זה.
כאשר הצמח קולט חנקן כאמון (NH4+), הוא מפריש לסביבת השורש חלקיק טעון חיובי (פרוטון, +H) כדי לשמור על שיוויון אנרגטי. כאשר הצמח קולט חנקה (-3NO) הוא מפריש לסביבת בית השורשים חלקיק טעון שלילי (הידרוקסי ד OH-). לרוב הגידולים יש העדפה מובהקת לאמון. בעגבניה, לדוגמה, הגדלה בתמיסה שמקור החנקן היחיד שבה הוא אמון חנקתי, למרות היחס הזהה של חלקיקי האמון והחנקה בתמיסה, על כל יון חנקה הצמח יקלוט 4 יוני אמון. משמעות תהליך זה שצמח הגדל במצע מנותק בנפח שורשים מוגבל, ומקבל הזנה בעיקר אמוניקלית, יש סיכוי גבוה להחמצת בית השורשים (גרף 1).
יכולת הצמח להחמיץ לעצמו את סביבת בית השורשים היא כה יעילה עד שצמח הגדל בתמיסה המכילה אמון כמקור חנקן בלעדי יוריד את pH התמיסה עד לpH <3.5 ויגרום לעצמו נזק בלתי הפיך.
ממצאים אלה ניתן להבין שהשימוש בדשן המכיל אמון בגידול במצע מנותק הוא מהלך הדורש זהירות רבה. הדבר נכון שבעתיים בתקופת החורף שאז קצב הנטריפיקציה במצע יורד בצורה משמעותית עם ירידת הטמפרטורות, רוב החנקן האמוניקלי הניתן לגידול נותר כאמון, נקלט כאמון ויגרום לנזק משמעותי לגידול.
דשן גת מציעה למגדלי המצע המנותק תמיסת דשן אור שהוא דשן דל אמון, 90% מתכולת החנקן שבו היא ממקור חנקתי ו-10% בלבד כאמון. בדשן זה אין חשש לנזק מעודפי אמון והוא בטוח לשימוש גם בחורף.
בדשן גת עומד לרשותך צוות אגרונומים מיומן ללווי וסיוע בהכנת תכנית דישון האופטימלית לדרישת החלקה שלך.
ערן בן יעקב, אגרונום
נייד: 054-4361144
eran@deshengat.co.il