קבלת ייעוץ אגרונומי והצעת מחיר

השימוש במעכבי ניטריפיקציה

בכל גידולי החקלאות בגד"ש ובפלחה, האינטנסיביים והאקסטנסיביים, חשיבותו של החנקן רבה. בניגוד לזרחן ולאשלגן, שאינם ניידים בקרקע והתהליכים הכימיים והביולוגיים שהם עוברים בקרקע אינם משפיעים בצורה משמעותית על תנועתם בקרקע, הרי שהחנקן הניתן כאוריאה או כאמון רגיש לתהליכים ביולוגיים בעיקר, קרי ניטריפיקציה, הגורמים להפיכתו לנייד מאוד בקרקע ולכן לא זמין מבחינת הגידול.
מקור החנקן בקרקע הוא בחומר אורגני, כגון בע"ח וצמחים, העוברים תהליכי פירוק, בחנקן אטמוספירי העובר קיבוע ע"י חיידקים קושרי חנקן או דישון ע"י החקלאי.

 

חנקן זה, עובר תהליכי פירוק בשני שלבים מאמון, דרך חנקית לחנקה לפי הסכמה הבאה:

 

 

פירוק זה מתבצע ע"י חיידקים. בסיום תהליך הפירוק מטען החנקן משתנה מחיובי (באמון) לשלילי (בחנקה) מה שגורם לחנקן להיות נייד מאוד בקרקע ומכאן המושג שטיפת חנקות.
מעבר לביזבוז הכספי של הדחת דשן יקר אל מתחת לבית השורשים, הרי ששטיפת החנקות מהווה בעיה סביבתית קשה בשל זיהום מי תהום. ההערכה היא שכ 20-30% מהדשן הניתן לשטחי גד"ש מודחים לעומק הקרקע.
אנו בדשן גת מביאים לראשונה בישראל חומר המעכב את פעילות החיידקים מפרקי החנקן. חומר זה מעכב את תהליך הניטריפיקציה בקרקע. החומר מסיס ונייד בקרקע ולכן מתאים מאוד לשילוב עם אוראן או דשן נוזלי המכיל אוריאה.
החומר וותיק בשימוש בעולם, כמעכב פירוק חנקן בעיקר בשימוש בזבלים ובשטחי מרעה. החומר אינו פועל כרעל ואינו קוטל את החיידקים אלא מכיל חנקן הפוגע ביכולת הפעולה של החידקים ומשהה אותה לתקופה של 25-55יום כתלות בטמפרטורה.
במהלך עונת הגידול האחרונה בחנו את פעילות מעכב הנטריפיקציה בגידול חיטה בפלחה ובגידול אבוקדו. בפלחה ניתן הדישון באוראן עם תוספת מעכב ניטריפיקציה בריסוס על פני השטח ואחריו דיסוק. כחודשיים וחצי מזריעה כבר נראו בחלקת הטיפול הבדלים משמעותיים בצבע החיטה לעומת הבקורת ושיעור ההסתעפויות היה גבוה יותר. אבוקדו הוא גידול בעל מערכת שורשים רדודה ומגיב יפה לדישון אמוניקלי. בנוסף, בתנאי הגידול בארץ רבים המגדלים שנוהגים לדשן בצורה יחסית לאורך כל עונת ההשקייה ולעיתים ביותר מהשקייה ליום. שיטת השקייה ודישון זו מועדת לשטיפת חנקות אינטנסיבית ורצינו לבחון האם ניתן לצמצם את התופעה באמצעות השימוש במעכב ניטריפיקציה.

בתרשים 1 ניתן לראות את תוצאות התצפית בחלקת אבוקדו מהזן ריד הנטוע בקרקע כבדה במטע האבוקדו של גבעת ברנר. הותקנו בחלקה ובחלקת הבקורת 3 משאבי תמיסה בכל עומק ונמדד ריכוז החנקה בשני עומקים, 12 ס"מ ו30 ס"מ, ב3 חזרות לכל עומק.
הקרקע בחלקה כבדה והדישון מבוסס דשני טוב עם תוספת פרוגת.

 

 

בתרשים 2 ניתן להתרשם מפעילות המעכב בחלקות מטע האבוקדו של גברעם. כאן החלקה נטועה בקרקע חולית (80% חול), והשקייה בדישון יחסי. החלקה דושנה באמון גפרתי חנקתי בתוספת פרוגת.

 

מהתצפיות ניתן להתרשם שריכוזי החנקה בתוספת מעכב נמוכים בעומק ובבית השורשים של הגידול לעומת חלקת הבקורת. ניכרת תרומת המעכב בהעלאת ריכוז האמון בבית השורשים ובמניעת שטיפת החנקן לעומק הקרקע.
את המעכב ניתן לקבל כאשר הוא מעורב בדשן. כאשר תמיסות דשן המכילות מעכב ניטריפיקציה מסומנות בכחול.
כיום, אנו בדשן גת, יודעים להתאים את מינון המעכב בתמיסת הדשן לריכוז האמון בתמיסה, לסוג האמון שבתמיסה ולעונה. התאמה זו מסייעת לשמור על יחס עלות: תועלת גבוה ואכן תוספת העלות לדונם בתחשיב השנתי זניחה.

 

בדשן גת עומד לרשותך צוות אגרונומים מיומן ללווי וסיוע בהכנת תכנית דישון האופטימלית לדרישת החלקה שלך.

ערן בן יעקב
אגרונום
054-4361144
eran@deshengat.co.il

עוגיות

אתר זה משתמש בעוגיות כדי לשפר את הפונקציונליות של האתר, לספק לך חוויית גלישה טובה יותר ולאפשר לשותפים שלנו לפרסם לך.

מידע המפרט על השימוש בעוגיות באתר זה וכיצד ניתן לדחות אותם, ניתן לצפות במדיניות העוגיות שלנו.

על ידי שימוש באתר זה או לחיצה על "אני מסכים", אתה מסכים לשימוש בעוגיות.

דילוג לתוכן