בבואנו להחליט כיצד לדשן את המטע יעמדו בפנינו שיקולים משלושה תחומים שונים:

  1. שיקולים מקצועיים.
  2. אילוצים תפעוליים במטע.
  3. עלות מול תועלת בביצוע הפעולה.

שיקולים מקצועיים

מרקם הקרקע – קרקע כבדה, בינונית או קלה. משפיע על סוג הדשן (משפחה) ומועד היישום.
מאפייני/תכונות הקרקע בחלקה -רמת ההגבה בחלקה (pH), אחוז גיר כללי\פעיל, מליחות,בורון, עומק חתך ואחוז האבן
מצב החלקה – האם החלקה במצב טוב? או שעברה טראומה שקשורה במזג אויר קיצוני וכד'?
יבול קודם וחזוי – מה היה היבול בשנה, שנתיים קודמות? סירוגיות צפויה?
מה תחזית היבול לעונה הנוכחית?
בדיקות עלים אחרונות – תוצאות בדיקות עלים שנלקחו במועד לקראת העונה הנוכחית.
היכן אנחנו נמצאים לעומת הטווח הרצוי?
השתנות בדיקות עלים משנה קודמת – זהו אחד המדדים החשובים ביותר. תחום התוצאה התקין מאד רחב והתוצאה הפרטנית של החלקות השונות משקפת כיצד העץ הושפע ממכלול ההשפעות ש"חווה" בעונה החולפת.
מומלץ לסמן את המגמות על גבי התוצאה של בדיקת העלים העכשווית.

להלן דוגמא:

SnipImage

בדיקות קרקע

מומלץ לבצע בקביעות גם בדיקות קרקע אחת לשנה ולקבל אינפורמציה נוספת על רמת חומרי ההזנה, הווצרות בעיות מליחות, עודפי בורון וכד'.

טיב מי ההשקיה ותכולת חומרי ההזנה – למשקים במים שפירים מומלץ לבצע בדיקת מים בראש המערכת אחת לשנה ולנטר את באם משתנים אחת לחודש בעזרת מד EC.
למשקים במים מושבים מומלץ לבצע בדיקת מים בראש המערכת אחת לחודש – תכולת מי ההשקיה יכולה להשפיע על השיקולים שלנו: הם יכולים להכיל חומרי הזנה שיש להתחשב בהם. כמו כן, הם מכילים בד"כ עודפי מלחים שנרצה לשטוף מעת לעת וגם חומרים הגורמים לשינוי המבנה היסודי של הקרקע.

אילוצים תפעוליים

לאחר שהחלטנו על סוג וכמויות הדשן שנרצה ליישם בחלקות השונות ניתקל באילוצים הפרטיים שלנו במטע.
לדוגמא ראש ומיכל דישון אחד משרת 2 חלקות להן נדרש לתת דישון שונה ע"פ השיקולים המקצועיים.
פתרון לכך הוא לתת דישון "ממוצע" לשתי החלקות או לפי החלקה בעלת הפוטנציאל ליבול והרווחיות המירבית.
כאן נכנסת החלטה של מנהל המטע ע"פ האילוצים בשטח.

עלות מול תועלת בביצוע הפעולה

ניתן להגיע לאותה מנת הזנה בעזרת משפחות דשן שונות שעלותן שונה.
לדוגמא דשן מרובה אמון יכול לסייע למערכת השורשים בקליטת מיקרואלמנטים מהקרקע.
איזה דשן יתן לנו את התוצאה הרצויה ?
אם הוא יקר יותר, האם תוספת העלות תשתלם בסופו של דבר בהעלאת היבול ואיכותו ?
גם כאן אין תשובות חד משמעיות והמגדל נדרש להפעיל שיקול דעת ולהחליט באיזה דשן יבחר.

לסיכום

תהליך בחירת הדשן למטע אינו טריוויאלי ומשלב שיקולים מתחומים שונים.
אנשי המקצוע של דשן-גת עומדים לרשותך לקבלת החלטה אינטגרטיבית מתאימה למטע שלך.

שחר תבור
אגרונום
054-4361149
shachar@deshengat.co.il