ענף התבלינים הינו ענף מגוון בסוגיו, בשיטות הגידול ובדרכי השיווק. יעוד התבלינים מתחלק לשתי קבוצות עיקריות: תבלינים יבשים ותבלינים טריים. תחום התבלינים הטריים נחשב לאחד מענפי החקלאות החשובים ליצוא תוצרת חקלאית מישראל אשר שטחי הגידול שלו ליצוא מוערכים בכ-10,000 דונם מתוך 30,000 דונם בסה"כ. לכן, לקבוצה זו מושקעים מאמצים בתחום המחקר, הטיפוח והשיווק. בישראל מגדלים עשרות מינים של תבלינים טריים כאשר הבולטים ביניהם – פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, מנטה (נענע), ריחן (בזיל), עירית, רוקולה ועוד.
גידול התבלינים מתבצע הן בשטח פתוח והן בבתי צמיחה , כאשר כמחצית מהגידול בבתי הצמיחה מיושם במצעים מנותקים. לאיכות התוצרת לייצוא חשיבות רבה אשר באה לידי ביטוי בצבע העלים או הגבעולים, בצורת העלים ובחיי המדף. בעיות איכות בתוצרת נגרמות בשל עודפי מים (חוסר אוורור), מחסורי\עודפי חנקן ו\או זרחן ומחסורי מיקרואלמנטים הגורמים לכלורוזות (הצהבות) ולהפחתה באיכות ובכמות היבול. לכן יש להקפיד על משטר ההשקיה והדישון על מנת לקבל תוצרת טרייה איכותית ועתירת יבול.

תבלינים

לממשק דישון מיני התבלינים השונים קיימים כמה עקרונות זהים:

  • בגידול בקרקע מומלץ לבצע בדיקות קרקע מעומק 0-30 ס"מ לפני העונה של פוריות קרקע – חנקן, זרחן ואשלגן. כמו כן, רצוי לבצע גם בדיקת מליחות – EC, כלוריד ונתרן
  • זרחן: רמת הזרחן הרצויה לפי בדיקת אולסן – 25 ח"מ לגידול עונתי ו- 40 ח"מ לגידול רב שנתי. במידה וקיים מחסור בזרחן מומלץ לבצע פיזור "מ.א.פ גת" (12-51-0) על פני הערוגה או בתלם במרכז הערוגה, כאשר על כל 1 ח"מ זרחן חסר נדרש לדשן 2 ק"ג\דונם "מ.א.פ גת"
  • אשלגן: רמת האשלגן הרצויה לפי בדיקות אשלגן בתמיסת המיצוי, רצוי בערך גבוה מ-3200 – ∆F= או לפי שיטת מיצוי בCaCl2– ערך גבוה מ90 מ"ג\ק"ג קרקע. במידה וקיים מחסור באשלגן מומלץ לבצע פיזור של אשלגן כלורי (0-0-61) על פני הערוגה או בתלם במרכז הערוגה לפי:
    • מחסור נמוך – 30 ק"ג\דונם
    • מחסור בינוני – 50 ק"ג\ד'
    • מחסור גבוה – 80 ק"ג\ד'
  • בחלקות תבלינים ותיקות אשר קיבלו דישון יסוד להשלמת רמת הזרחן והאשלגן הנדרשות, מומלץ לדשן בדשן בו יחס החנקן אשלגן (N:K) הינו 1:1. עודפי זרחן עשויים לגרום לנזק
  • בגידול בקרקע בשלב ההקלטה והתבססות מערכת השורשים מומלץ לדשן בדשן נוזלי מורכב "עילית" או "טוב" N:P2O5:K2O ביחסים של 1:0:1,1:1:1,1:2:1,1:2:0,1:1:0 בהתאם לדרישות הגידול והמחסורים. לפי 100 גרם\דונם ליום חנקן
  • בשלבי הצימוח עד כיסוי מלא וקטיף מומלץ לדשן באותן תמיסות דשן ביחסים 1:0:2,1:0:1,2:0:1 בהתאם לנדרש ואף להסתפק בדישון חנקני בלבד – אמון חנקתי \ אוראן
  • מומלץ להוסיף "פרוגת" (כלאט ברזל נוזלי) ו\או "מיקרו מטעים" (כלאט אבץ ומנגן נוזלי מוגבר) או "מיקרוגת" (כלאט משולב ברזל-אבץ-מנגן) במידת הצורך
  • בקרקעות קלות (חוליות) מומלץ לדשן בתמיסות דשן מורכב דלות כלור כגון "עילית"\"טוב" דל כלור, "נירית"\ "גולן"\ "אדום"
  • בגידול תבלינים במצעים מנותקים מומלץ לדשן בתמיסות דשן מורכב נטולות כלור ואוריאה כגון דשן "שפיר"\ "אור"\ "שפיר גפרתי" בתוספת "מיקרוגת " 3% (בקיץ) ו\או 6% (בחורף). יחסי ה N:P2O5:K2O ,הרכב וכמות הדשן יקבעו בהתאם לסוג המצע, הpH הרצוי ואיכות המים
  • בחלקות המושקות במים מותפלים בקרקעות קלות או מצעים מנותקים יש להשלים את מחסורי הסידן והמגניון ע"י תמיסת "דשן ימית" ובמקביל הדשיה ב"דשן שפיר" להזנה של חנקן, זרחן, אשלגן ומיקרו אלמנטים, או בתמיסה מורכבת "דשן אור" המכילה גם סידן ומגניון
  • בגידול תבלינים בקרקעות קלות ומצעים מנותקים מומלץ להיעזר באמצעי בקרת השקיה ודישון כגון טנסיומטרים אינטרנטיים ומשאבי קרקע

הנחיות הדישון הן בגדר המלצה בלבד.
בכל שאלה ניתן לפנות לצוות האגרונומים של חברת דשן גת.

עדי נוה
אגרונום
054-4361150
adin@deshengat.co.il

spices