התפוח שייך למשפחת הוורדניים, תת משפחת התפוחיים. התפוח התרבותי משויך לרוב למין Malus domestica Borkh הגדל בר ביערות דרום קזחסטאן. בימינו קיימים עוד מינים בוטניים שמקורם באירופה. באזור מוצאו גדל התפוח בקרקע בעלת PH נמוך יחסית, ולכן קליטת מיקרואלמנטים בקרקעות הארץ בעלות ה PH הגבוה הינה מורכבת יחסית.

האבץ הינו אחד מיסודות המיקרו החשובים בצמח. האבץ משתתף בפעילויות אנזימתיות רבות בצמח, בייחוד משפיע על יצירת האוקסין שהוא הורמון גדילה בצמח. מחסור באבץ יגרום להפחתה בצימוח, פרקי לבלוב קצרים ציפוף עלים וענפים. כמו כן ישנה פגיעה בגודל העלים, הם הופכים להיות צרים וקטנים מהרגיל. האבץ משתתף אף ביצירת כלורופיל בעלי הצמח. מחסור בכלורופיל ייפגע בייצור סוכרים בעלה ובכך יהיה מחסור ברמות האנרגיה של התפוח – צימוח עלים וענפים, ויצירת פירות.

הוספת אבץ לדישון התפוח מעלה את רמת האבץ בפרי (חשוב להזנת האדם), משקל פרי, ואיכות הפרי. ריסוס תכשירי אבץ פוגע לעיתים בפירות, (חספוס, בייחוד בזן זהוב), ולכן יש לרסס לפני חנטה בתכשירי האבץ. יישום "אבץ גת" בשילוב הדשן הנוזלי, מונע פגיעה בפרי ולכן אין צורך להיחפז במתן האבץ מיד באביב אלא ליישם אותו לאורך כל עונת ההשקיה והדישון בקיץ. במחסורי אבץ מומלץ להוסיף אבץ גת בין 4-6 ליטר לדונם לעונה. לתחזוקת רמת אבץ טובה, רצוי להוסיף בין 2-4 ליטר לדונם לעונה.

מיכל כנות, אגרונומית
נייד: 054-4361156
michal@deshengat.co.il